DIŞ HABERDıs Haber

Yoksulluğu Yarıya İndirme Hedefine Ulaşıldı

Çin’de 150 milyon kişi yoksulluktan kurtuldu

Asya ülkelerinin yoksullukla mücadelesinde önemli başarılara imza atıldı. Bo’ao Asya Forumu tarafından açıklanan son rapora göre, bölgede yoksulluğu yarıya indirme hedefine ulaşıldı. Rapora göre Çin, 2010 yılında 165 milyon olan yoksul nüfusunu 16 milyon 600 bine düşürdü. Ülkedeki yoksulluk oranı da 2010 yılında yüzde 17,2 iken, geçen yıl yüzde 1,7 olarak belirlendi.

Bo’ao Asya Forumu, Asya ülkelerinin yoksullukla mücadele çalışmaları hakkında bir rapor yayımladı. Raporun baş editörlüğünü üstlenen Çin Ziraat Üniversitesi Profesörü Li Xiaoyun, düzenlenen basın toplantısında, raporun içeriğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Profesör Li, Asya ülkelerinin ortak deneyimlerine göre, siyasi istikrar ve ekonomik kalkınmanın, yoksullukla mücadelenin önemli temeli olduğunu söyledi.

1990-2015 yıllarında Asya ülkelerinin yoksul nüfusu yarıya indirme hedefine ulaştığını belirten Li Xiaoyun, yoksulluktan kurtulan nüfusun yarısından fazlasını Çinlilerin oluşturduğunu bildirdi. Verilere göre, Çin’in kırsal bölgelerinde yoksul nüfus, 2010 yılında 165 milyon 670 bin iken, bu rakam geçen yıl 16 milyon 600 bine düştü. Ülkedeki yoksulluk oranı da 2010 yılında yüzde 17,2 iken, geçen yıl yüzde 1,7 olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Çin’in 2020 yılında orta halli refah toplum inşasını kapsamlı bir şekilde tamamlayıp, yoksulluğu ortadan kaldıran ilk gelişen ülke olacağına işaret edildi.

Kuşak ve Yol hakkında da rapor hazırlandı

Bo’ao Asya Forumu Konseyi Başkan Yardımcısı Zhou Xiaochuan ise tüm Asya ülkelerinin yoksullukla mücadele durumunun ilk kez söz konusu raporda incelendiğine dikkat çekti.
Zhou, raporda Asya ülkelerinin yoksulluğu giderme ve yoksullukla mücadele tedbirlerinin karşılaştırıldığını, netice olarak evrensel nitelikte bir sorun bulunduğunu ve çözüm önerilerinin sunulduğunu kaydetti. Öte yandan aynı gün “Kuşak ve Yol Yeşil Kalkınma Örnekleri Raporu” da Bo’ao Asya Forumu tarafından yayımlandı.

Çin Uluslararası Radyosu