EDİTÖRDENEditörden

İstanbul’da Shahriyar Kabir Rüzgarı

İstanbul’da Shahriyar Kabir Rüzgarı esti
Ahmet Coşkunaydın

Kardeş Bangladeş Halkının yetiştirdiği, büyük sanatçı Shahriyar Kabir, belgeselinin sunumunu gerçekleştirdi. Bugüne kadar sayısız belgesel film çekimini yapmış olan Shahriyar Kabir, 140 dan fazla da kitap yazmış bulunuyor.

Kabir İstanbul’da Marmara Üniversitesi Yüksek Ticaretliler Vakfı’nın İstiklal Caddesinde bulunan Mısır Apartmanında, gerçekleştirdiği, belgesel gösterimi çok büyük ilgi gördü.
Hakan’ın Rüyası adlı belgeselde, iki kardeş toplumun yüz yıllar önceye dayanan ilişkiler, Mevlana Celadettin Rumi’nin ve onun öğrencisi Shah Calal’ın felsefeleri değerlendirildi.
Onu yani Shahriar Kabir’i tanıtmaya çalışırsak, o, bir ünlü Bangladeşli gazeteci, film yapımcısı, insan hakları aktivisti ve insan hakları, komünizm, tarih ve Bangladeş bağımsızlık savaşına odaklanan 100’den fazla kitabın yazarı. 1995 yılında Bangladeş’teki en prestijli edebiyat ödülü olan Bangla Akademi Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Laik Bangladeş Forumu’nun başkanı.

Bu arada onun yani ünlü yönetmen, şair, rejisör ve yazar Kabir’in büyük emeklerle meydana getirdiği eser olan, “Hakan’ın Barış Yolculuğu” Belgeseli Hakkındada şunları dile getirebiliriz:

Shahriar Kabir birçok ünlü belgeselin yapımcısı ve yönetmenliğini yapmış bulunmaktadır. Onun daha önceki belgeseli Mithat’ın Rüyasının (Mithat’s Dream) devamı olan Hakan’ın Barış Yolculuğu (Hakan’s Journey to Peace), Güney Asya’da Sufi şair Celaleddin Rumi’nin mirasını ve tasavvufun etkisini gözler önüne seriyor ve aynı zamanda İslam’ı tasavvuf ışığında bir Barış dini olarak savunuyor. Belgesel, Mevlana’nın derinden etkilediği genç Türk yazar ve müzisyen Hakan Mengüç’ün hayatını ve felsefesini anlatıyor. Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve daha birçok ülkeden konuşmacılar, tasavvufun İslam adına teröre karşı neden ve nasıl mücadele edebileceğine dair görüşlerini dile getiriyor.
Shahriyar Kabir’in Mısır apartmanı Yüksek Ticaretliler Vakfı lokalinde yaptığı sunum ve konferansın ardından, Başkan Yusuf Süleyman Karadağ ile yönetici Arife Çelik tarafından anı niteliğinde hediyeler ve sertifika ile ödüllendirildi.

Böylelikle Dünyaca ünlü Bangladeşli Sanatçı ardında, bir sanat rüzgârı bırakarak ülkemizden ayrıldı